5 november 2023 | Marietta Petkova

Marietta Petkova | In Concert

Zondag 5 november 2023 | 14.30 uur | Klassiek | € 19,00 * prijs inclusief drankje, exclusief € 1,00 servicekosten

programma: Rachmaninov, 8 Etudes Tableaux op 33; Schumann: Kinderszenen opus 15; Debussy: Pour le Piano; Chopin: Ballade in As gr.t., opus 47, Nocturne in fis kl.t., opus 48 nr. 2, Fantasie in f kl.t., opus 49

Marietta Petkova is een bevlogen pianiste die zowel binnen als buiten onze landsgrenzen hoog aanzien geniet. Haar interpretatie van Rachmaninovs Études-Tableaux, die ze vanmiddag zal spelen, is legendarisch. Ze is een pianiste die de ziel van de muziek weet te bereiken, wat je verder ook onder ziel verstaat. Maar dat is wat je ervaart. Ze laat de partituur achter zich en legt een onderliggende klankwereld bloot. Dat vereist een fijn afgestemde gevoeligheid en emotionele volwassenheid die maar weinig pianisten bezitten. Wie haar concerten bijwoont, zal zeker een uitzonderlijke ervaring hebben.
Van oorsprong Bulgaarse studeerde ze o.a. in Wenen bij de legendarische Paul Badura-Skoda, daarna volgde het Canadese Banff – het daar gevestigde Center for Arts and Creativity staat bekend als kweekvijver van jong talent – waar ze lessen volgde van György Sebök, die van grote invloed op haar spel en haar persoonlijkheid zou hebben. Begin jaren negentig, nadat Petkova zich in ons land had gevestigd, was het Jan Wijn die haar verder begeleidde, de leermeester van alle grote Nederlandse pianisten. Ook hij herkende haar grote muzikale talent en nog tijdens haar studie bij hem kwamen de uitnodigingen voor concerten binnen. Voor haar recital deze middag heeft Marietta een aantrekkelijk en gevarieerd programma samengesteld waarin zowel haar virtuositeit als haar muzikale verbeelding alle ruimte zullen krijgen.