8 december 2023 | Evgenia Brendes, Willem Voogd e.a. | BABA

Evgenia Brendes, Willem Voogd e.a. | BABA

Vrijdag 8 december 2023 | 20.30 uur | Toneel | € 20,00 * prijs inclusief drankje, exclusief € 1,00 servicekosten

🎭 EEN ONMOGELIJKE LIEFDE EN ONWAARSCHIJNLIJKE REIS DOOR EUROPA IN OORLOGSTIJD 🎭

Baba, kort voor Babuschka, betekent Oma in het Russisch

Het is 1944 als de Russische oma van acteur Willem Voogd (o.a. bij het grote publiek bekend van Mees Kees en De proefkeuken en zijn deelname aan Expeditie Robinson) vanuit Odessa in de voormalige Sovjet-Unie op een Duitse trein stapt naar het Westen; de liefde achterna. Wat volgt is een reis van zes maanden, dwars door Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Via gebombardeerde spoorlijnen, werkkampen en illegale grensovergangen komt ze uiteindelijk aan bij haar liefde in Nederland.

In 2021, bijna tachtig jaar later, legt haar kleinzoon in haar voetsporen dezelfde reis af, van Odessa, tegenwoordig in Oekraïne, naar Velsen, en gaat op ontdekkingstocht naar de vrouw achter Baba. Niet lang daarna valt Poetin Oekraïne binnen en wordt voor de tweede keer de wereld waar Baba vandaan komt bruut veranderd.

De reis van Willem resulteerde eerder in de succesvolle podcast BABA en wordt nu naar het toneel gebracht. Samen met actrice Evgenia Brendes duikt Willem de geschiedenis van zijn oma in en komt achter een heel andere kant van Baba dan hij aanvankelijk dacht. 

de Volkskrant ⭐️⭐️⭐️⭐️: “Met attributen als een wandelstok en houten silhouetten van steden brengen ze onder regie van Frank Siera het verleden tot leven. Voogd tekent op een wit doek, dat de achterwand en grond beslaat, een tijdlijn van Baba’s leven, terwijl Jelle Visser live op het toneel op de balalaika en piano speelt.”
Theaterkrant: “De drie hebben een prettige chemie en dragen de voorstelling echt samen. (…) Evgenia Brendes speelt groots. Ze is sterk in haar komische mimiek. Voogd vertelt met een natuurlijke bevlogenheid, Brendes daagt hem uit en muzikant Jelle Visser mengt zich precies op de juiste momenten subtiel in het spel. Baba raakt aan veel interessante vraagstukken. (…) Voogd draagt het verhaal van zijn oma met een aanstekelijke liefde, wat Baba een warme en sympathieke voorstelling maakt.”

Gratis nagesprek na afloop
Na de voorstelling is er een gratis toegankelijk nagesprek in de theaterzaal met acteurs Willem Voogd en Evgenia Brendes. Het nagesprek start vijf minuten na de voorstelling en zal ongeveer 15-20 minuten duren.